HOOGGEVOELIGE PERSONEN (HSP)
HSP en nu?
De meeste psychologen, huisartsen, psychiaters, ... hebben nog niet veel kennis van hooggevoeligheid. Zij kunnen de eigenschappen dus ook vaak niet herkennen en er bijgevolg niet correct op inspelen.
Als een persoon zich in het HSP-gebeuren herkent, zullen tal van angsten, gebeurtenissen en reacties uit het verleden beter geplaatst kunnen worden. Zaken die hem/haar al hun hele leven kopzorgen bieden.
Door het weten op zich en het besef dat men er niet alleen mee staat, legt de HSP uiteindelijk de basis tot een sterker zelfbeeld, een steviger zelfvertrouwen, kortom : een evenwichtiger leven.
Hoe ga je om met overprikkeling?
Belangrijk : Zorg goed voor jezelf!!
HSP’s ervaren hun hooggevoeligheid ieder op een heel individuele manier. Vandaar dat het ook moeilijk is algemene tips en adviezen te geven om ermee te leren omgaan. Het zal voor ieder wat zoeken zijn om een
“Zorg goed voor jezelf” is het beste advies dat je kan opvolgen. Vandaag de dag zijn we zo gehaast en jachtig bezig dat we steeds minder tijd hebben om stil te staan bij onszelf. De zorg voor ons innerlijke zelf en het luisteren naar de signalen van je eigen lichaam schieten er meestal bij in. We denken aan ons werk, aan de kinderen, je man/vrouw, de relatie, het huishouden, onze materiële status, maar waar we niet meer bij stilstaan
Elaine Aron zei daarover in haar eerste boek :
Rust
Voldoende rust en tijd nemen voor jezelf is alvast de boodschap. Als je dat niet gewoon bent, zal dat enige aanpassing vragen van jou en je omgeving. Maak hen vooral duidelijk dat je dit echt nodig hebt. Probeer tot rust te komen en te ontspannen en probeer aan te voelen wanneer je dat nodig hebt. Dat zal voor iedereen
Regelmaat
Een regelmatige leefwijze helpt overprikkeling tegen te gaan.Nieuwe situaties, omgevingen of gedragspatronen geven immers extra prikkeling in vergelijking met bekende situaties, omgevingen of gedragspatronen.
Natuurlijk geldt dit in het algemeen. Soms zal je wel nieuwe dingen moeten of willen uitproberen (zou het leven anders niet te ééntonig worden?). Probeer dan zoveel mogelijk omgevingsfactoren bekend te houden en neem niet meer dan 1 situatie per keer aan. Na verloop van tijd zal het spanningsniveau dat hierbij hoort afnemen en evolueert het geheel naar een “bekende” situatie.
Leer jezelf aanvoelen
Wanneer je je oncomfortabel voelt, ga dan na hoe dat zou kunnen komen. Voel ik mij fysiek oncomfortabel? (hoofdpijn, hyperventilatie, honger, moeten plassen, ...) of Voel ik mij boos, verdrietig, overstuur, opgewonden? Wat heb ik nodig om mij beter te voelen? Rusten, ademhaling regelmatig krijgen, eten, naar toilet gaan, afzondering, even afreageren op een onschuldige manier,…?
Dit lijkt op het eerste zicht makkelijk en zelfs overbodig, maar dat is het zeker niet. Het vergt een poosje echt stilstaan bij jezelf en je lichaam om je oncomfortabele gevoel concreet en correct te interpreteren.
Stap eens uit de situatie
Probeer eens naar de situatie te kijken van buitenaf. Probeer als het ware afstand te nemen van hetgeen jij op dat ogenblik ervaart. Is dit inderdaad een bedreigende omgeving, of kan je er op een andere manier naar kijken, zodat je er beter mee om kan gaan?
Door je bewust te zijn van je eigen reactie en de reële situatie, zal je in staat zijn de situatie in een ander kader te plaatsen en te voelen dat er geen reden is tot paniek.
Wanneer je de pedalen verliest
Voel je tijdens een activiteit de spanning in je lichaam en geest in die mate opbouwen, dat je je er niet goed meer bij voelt? Probeer dan een pauze in te lassen om iets totaal anders te gaan doen.
Dit laat je toe even mentaal en fysiek afstand te nemen van de gegeven activiteit en zo bouw je de spanning af. Het is belangrijk met beide voeten op de grond te blijven want HSP's hebben nogal de neiging zich in zaken te laten meesleuren en op die manier de controle over zichzelf en de situatie te verliezen.
Dit is een belangrijk aandachtspunt. Op tijd afstand nemen en een stapje achteruitzetten kan je perspectief op de situatie terug rechtzetten.
GLOUDI-COACHING kan je hierbij handige en bruikbare tips en tools geven.
Aanvaard je hooggevoeligheid
Aanvaarding is hier het sleutelwoord, net zoals bij allerlei andere karaktertrekken. Aanvaard het feit dat je hooggevoelig bent. Net als bij andere moeilijke onderwerpen, is het ook hier belangrijk er niet van weg te vluchten maar het feit onder ogen te zien. Alleen daardoor kan je er rekening mee houden en een manier vinden om ermee om te gaan. Deze manier zal voor iedere HSP anders zijn, omdat ieder individu anders is.
Voor informatie en hulp bel: 06-40020035
|
HOOGGEVOELIGE PERSONEN (HSP)
BEL VOOR INFORMATIE OF EEN GRATIS INTAKE GESPREK: 06-40020035 OF MAIL ONS: GLOUDICOACHING@GMAIL.COM